Phie + smarhet = FALSKT!!

Angående min rubrik så vill jag bara berätta att jag verkligen inte e smart.. Så vad grundar hon detta på tänker ni nu..? Jo det tänkte jag berätta..Hon lyckas göra det mest odrastiska som finns.. Hon lyckas stänga ner det mest viktiga msnfönstret utan att komma ihåg att spara det som stod där i.. Där det stod både det ena och det andra som e relativit för framtiden..

För övrigt ikväll tänker jag inte sitta här och analysera sjukt många grejer utan går tillbaka till mitt vanliga bloggande med väldigt mycket flum flum.. Hmm
klockan e 20.10 och jag e grymmmmt sugen på glass.. ska gå och hämta mig en skål sådan..

brb

*10 min senare*

Phie e tillbaka efter att ha avnjutit glassen med chokladbullar och annat gottigott.. =). Sitter och lyssnar på sådan där asskön musik.. Timo Räsiänen =D..

Bollen måste dö...

Aaaaaa
Bollen måste dö.
Zlatan, hörde du när bollen dissade din mor?
Aaaaaa
Ja den studsade i stolpen och kalla henne för hor.
Aaaaaa
Och Freddie hörde du bollen när den bara ljög?
Aaaaaa
Hoppade upp och ner på Nistelroys fot och kallade dig för bög.
Men nu får det fan ta mig vara nog, ge järnet!

Aaaaaa
Bollen måste dö.
Aaaaaa
Bollen måste dö. Henke, hörde du när bollen sjöng sin nya sång?
Aaaaaa
Den sjöng 'tönten missar målet varendaste gång'.
Aaaaaa
Mellberg, låt inte bolljäveln snacka skit om vårt kära lag.
Aaaaaa
Nej, ge den på käften, så tar vi nya tag.
Okej, för nu får det ta mig fan vara nog!
Nu ger vi järnet!

Aaaaaa
Bollen måste dö.
Aaaaaa
Bollen den måste dö.
Aaaaaa
Bollen den måste dö.
Aaaaaa
Bollen måste dö.


Den e fan underbar den här låten! AHHHHH!!!
Gahh!! Något djävlas med mig ikvälll.. antingen har enterknapparna på detta
tangentbord sluta fungera eller så fungerar inte enterfunktionen i denna blogg längre :S Vet inte
vilket som e mest rätt att säga.. Nu blir det för övrigt annan låt, Fear no darkness - promised child.

Hmm helgen då? Vad händer? Jag ska vara helt ärlig och säga att jag absolut inte har den
blekaste aning om vad som händer i helgen ännu.. Ska faktiskt bli sådär hyfsat lungt och skönt spånar
jag ev blir det en trevlig film imorron kväll med godis och cola :D... Det där med festande och liknande
vette fan om jag ens pallar.. Det var länge sedan jag hade alkohol i blodet och defintivit länge sedan
jag var full senast. Så nej, man ska vara på festhumör för att kunna lyckas.. Vilket jag verkligen inte
är nu. Aja..

min kära syster e på teater ikväll och ser banankontakt. Stadsteatern e hon på och det e ett av få
ställen i malmö som jag aldrig har besökt.. :S Vet faktiskt inte hur stadsteatern ser ut invändigt :S
trots det har jag bott i malmö i snart 20 år!!! :S:S:S

nej, här ikväll blir det inte mycket vettigt gjort om man ska sitta och skriva blogg hela tiden..

Ha de bäst och kanon grabbar och töser!!

CIAO!!!

Phie försvinner in i mängden igen!

Phies tankar kring hedersförtryck

För ett tag sedan skrev jag om detta som är en artikel skriven i tidningen fryshuset som var bilaga i Metro.

KILLARNA som kämpar för tjejernas frihet
Leo Razzak,Ridvan Bozan och Marco Ghosn på väg till en föreläsning i Uppsala.

Tre unga killar står framför en fullsatt föreläsningssal och pratar om hedersförtryck,
jämställdhet och om att våga förändras. Leo Razzak, Ridvan Bozan och Marco Ghosn talar utifrån egna erfarenheter. -

Jag är 20 år, mina föräldrar kommer från Bangladesh. Själv är jag född i Sverige och uppvuxen i förorten Norsborg. Jag var ett förortsbarn som motsvarade alla fördomar. Jag var dålig i skolan och kände mig inte svensk. Vi levde i en värld där familjens heder mäts i kvinnornas oskuld. Jag var en av dem som hårdbevakade min syster och straffade henne om hon riskerade att förstöra familjens rykte, förklarar Leo.

»Hedersförtryck .Finns inom alla religioner. Det handlar om kultur, om gamla patriarkalamönster som är passé.« /marco ghosn

Men någonting hände när han och hans kompisar lärde känna Arhe Hamednaca från Elektra. - Arhe kom ut till Norsborg och började snacka med oss om hedersförtryck. Det var ett känsligt ämne, vi blev provocerade och ville hitta svagheterna, de »svenniga « lögnerna. Men Arhe var smart. Han bjöd oss på middag på Fryshuset. Vi åt gott samtidigt som vi fortsatte diskussionen. Arhe menade att hedersförtryck handlar om föråldrade traditioner som förstör både för kvinnor och män och bryter mot mänskliga rättigheter. Vi hade fruktansvärda diskussioner med Arhe men respekten bestod. Det var svårt att avfärda honom. Han var själv invandrare och förstod hur vi hade det. Jag höll inte med honom men började fundera. Vad grundade jag min inställning på? Vilken rätt hade jag att bestämma över hur min syster skulle leva? Jag började sakta förändras. Men det var svårt. Plötsligt började jag känna mig tom, allt jag hade stått för hela livet var borta. Vem var jag utan det? Vad skulle polarna säga? Vad skulle föräldrarna tänka?

»Jag var en av dem som hårdbevakade min syster och straffade henne om hon riskerade
familjens rykte«/ Leo razzak

Men Leo backade inte, ju mer han funderade desto mer övertygad blev han. Han och kompisarna började en utbildning om demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter på Fryshuset. - När utbildningen var klar .ck vi diplom av Mona Sahlin vid en ceremoni på Fryshuset. Pappa satt i publiken och applåderade mest av alla. Det är svårt med den äldre generationen, de lever kvar i det gamla. Men där satt pappa med gråten i halsen. Jag är såå stolt, såå stolt, tjöt han. Efter det bildade Leo och hans kompisar den första Sharaf Hjältar gruppen (Sharaf betyder heder på arabiska). Gruppen började åka runt i Stockholm för att försöka nå ut till andra unga killar.

»Tiotusentals tjejer och kvinnor i Sverige lever under hedersförtryck och har inte tillgångtill samma rättigheter som andra medborgare. Det blir ingen riktig demokrati förrän vi gör av oss med förtrycket.« /ridvan bozan

Ridvan och marcos erfarenheter påminner om Leos. Marco är 19 år och presenterar sig som svensk med utländska föräldrar. Ridvan, 20 år, presenterar sig som kurd. Båda är uppvuxna på Malmvägen i Sollentuna utanför Stockholm. - Sollentuna är en delad kommun, förklarar Marco. Det finns rika villaområden och så finns det Malmvägen där typ 99,99 % är blattar. Folk på Malmvägen är stämplade från början och stämplar sig själva. Många umgås bara med sina släktingar och sina paraboler. Via kontakter fick Ridvan, Marco och deras kompisar träffa Ahmet Benhur från Sharaf Hjältar. Han gjorde samma sak som Arhe gjort för Leo. - Ahmet bjöd in oss till diskussioner om heder och mänskliga rättigheter. Jag tyckte att han snackade skit. Men det blev svårare och svårare. Ahmet är turk och jag är kurd men vi kommer från samma stad. Han visste hur jag tänkte och kände. Jag ville knäcka honom men hade ingenting att komma med, säger Ridvan. Även Marco, Ridvan och deras kompisar gick utbildningen på Fryshuset och bildade Sharaf Hjältar Sollentuna. - Vi var nio killar, fem muslimer och fyra kristna, säger Marco. Många lägger skulden på islam men det stämmer inte. Hedersförtryck finns inom alla religioner. Det handlar om kultur, om gamla patriarkala mönster som är passé. - Tiotusentals tjejer och kvinnor i Sverige lever under hedersförtryck och har inte tillgång till samma rättigheter som andra medborgare. Det blir ingen riktig demokrati förrän vi gör av oss med förtrycket, säger Ridvan. Idag åker Leo, Ridvan och Marco runt i Sverige för att inspirera andra att våga börja tänka om. Engagemanget har blivit ett kall och ett heltidsjobb. Sharaf Hjältar hyllas ofta som hjältar men river också upp starka reaktioner. Många ifrågasätter dem på samma sätt som de själva gjorde en gång. - Det är svårt att tänka om, jag vet hur det är men också hur det blir. När jag hade varit med ett tag tänkte jag; fan vad skönt, jag är fri, säger Marco. Elektra bedriver ett brett arbete mot hedersrelaterat förtryck med utgångspunkt i demokrati och mänskliga rättigheterna. Verksamheten ger stöd till utsatta tjejer och killar,utbildar myndigheter och politiker samt skapar opinion för att motverka förtrycket. Sharaf Hjältar är en del av Elektra och arbetar huvudsakligen med attitydförändring bland unga killar. Det .nns två Sharaf grupper i Stockholm,en i Linköping och grupper som är på gång i Göteborg och Malmö. Mer information finns hos Ahmet Benhur.

Detta skriver jag inte för att väcka arga känslor eller ngt sånt utan mest för att göra er uppmärksamma på det.

Tanken var lite grann att sätta in er i hur andra tänker kring just hedersförtryck och som varit med om det och utfört handlingen själva.

Killarna som artikeln handlar om berättar mycket kring tankarna att man ska bli accepterad, kontrollera sina systrar för att göra orätt men de säger samtidigt en väldigt viktig sak, jag tror att många fått uppfattningen att hedersförtryck bara förkommer i de muslimska länderna MEN det kan se så ut men så e det verkligen inte. »Hedersförtryck .Finns inom alla religioner. Det handlar om kultur, om gamla patriarkalamönster som är passé.« säger en av killarna.  Det syns bara på ett annat sätt därifrån de asiatiska länderna och det sker en förändrlng i tänkandet till det västerländska länder som ex Sverige, här e vi kristna. För många innebär det att hedersförtyck inte förkommer inom den kristna tron. Jodå, det gör det, men det syns bara inte. Vet du vad som händer bakom varje enskild hushålls dörr? Svarar du Ja, så har du ingen verklighetsuppfattning, du vill tro att du vet men ingen vet säkert vad som händer bakom en enda dörr. Så svaret  Nej, hade varit mer riktigt i den hela sanningen nu.

När jag själv läste artikeln ovan så väcktes en del tankar inom mig.. en del nämnda i texten ovan men även andra. Hur gör vi för att förhindra att detta fortsätter sprida sig? Vad kan varje enskild individ göra för att få stopp på hedersförtrycket? Det e bara funderingar som jag tyvärr inte varken har makt eller känningar kring för att besvara.

Vi har de senaste åren fått läsa om hur just hedersförtryck har gjort att ofta många oskyldiga tjejer/flickor inte vågar visa sin kärlek öppet eftersom de inte får lov att ha relationer över kulturerna och religionerna. När de väl har gjort det ändå, så har de blivit straffade på de mest otymliga sätt såsom att de blvit slagna och hotade till livet och tom i vissa drastiska fall mördade för att de stod på sig och visade sin kärlek. Man ska inte säga nu att detta bara handlar om flickornas oskyldighet utan även pojkarnas då det är de som anser att de både kan vara oskyldiga och ha samma problem men ofta är det de som vill bevara familjens rykte och därmed har ett stort kontrollbehov över kvinnorna i familjen.

TIllbaka till artikeln och killarna i den, de säger att de träffade en man som visste hur de hade det och förklade för dem hur det kändes för tjejerna att vara maktlösa i det hela. De hade svårt att förstå honom först eftersom de var skraja för vad deras föräldrar och de i deras omgivning skulle säga om de sa nej till att kontrollera sina systrar etc. Men långsamt långsamt kom de fram till att det var fel att göra som de gjorde och bilda därför "Sharaf Hjältar Sollentuna". Vilket jag tycker är oehört starkt av dem att avsäga sig det de har lärt sig och tänka om. Varför kan inte samma sak göras på så många fler ställen? Jag bor i Sverige, jag e helsvensk, jag kan inte uttala mig om hur det känns att vara varken kille eller tjej i en sådan situation men det jag vet är att det måste ta ett slut innan fler ska behöva lida för något som inte behöver finnas över huvudtaget! 


Jag tänkte plocka fram en del utav texten som finns i artikeln så läs och fundera:
 Tiotusentals tjejer och kvinnor i Sverige lever under hedersförtryck och har inte tillgång till samma rättigheter som andra medborgare. Det blir ingen riktig demokrati förrän vi gör av oss med förtrycket, säger Ridvan. Idag åker Leo, Ridvan och Marco runt i Sverige för att inspirera andra att våga börja tänka om. Engagemanget har blivit ett kall och ett heltidsjobb. Sharaf Hjältar hyllas ofta som hjältar men river också upp starka reaktioner. Många ifrågasätter dem på samma sätt som de själva gjorde en gång. - Det är svårt att tänka om, jag vet hur det är men också hur det blir. När jag hade varit med ett tag tänkte jag; fan vad skönt, jag är fri!

Tänk er att 0,0011% av alla människor som bor i Sverige lever under hederförtryck och får inte ut samma sak av att bo här som många andra får. Det vill säga att förtrycket måste försvinna för att de ska kunna leva normalt och ett bra liv. De river upp starka känslor men samtidigt så finns de där som hjältar, varför? Jo, eftersom de har starka argument till varför det blir såhär och de ifrågasätts men har ett svar på frågorna. De bär inte längre tyngden på deras axlar att kontrollera kvinnorna. De känner sig fria och kan göra ungefär vad de vill. 

The End!

Tankar och fundering från Er. Tack!

/Phie 

Analys..

Äntligen! :P Här kommer den fulla versionen utav mitt senaste tillskott i bloggen.. Håll med eller säg emot mig.. Välj själv!



Öppet brev till de präster som skrivit under uppropet mot välsignelseakten för homosexuella.
Jag har en del frågor till er präster som vet allt och kan allt.



1) Jag tänker sälja min dotter som slav (2:a Mos 21:7). Vad kan vara ett skäligt pris?
Att bara tänka tanken att sälja sin dotter som slav gör mig mer eller mindre förbannad. Eftersom vem kan vara så oerhört dum att vilja sälja sin dotter till slav?! Okej, vi tänker såhär istället då, på den tiden som bibeln e skriven dvs för oehört många år sedan, så kanske det var vanligt att sälja sin dotter till slav till andra och att det var en byteshandel som var normal då. Men idag? Nej! Att överhuvudtaget tänka människohandel i många länder idag, även om det påstås vara vanligt så anser jag det omoraliskt rätt att göra det, Vem vinner på att sälja en människa? Ingen anser jag, varken köpare eller säljare. Det är bara oehört tråkig handel isf.



I 3:e Mos 21:20 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till mig hävdar att det detta gäller bara människor utanför EU.
Kan han ha rätt?
Vad som står i 3:e Mos 21:20 avstår jag mig ifrån att säga något om men att det finns ngn som påstår att detta bara gäller människor utanför EU tycker jag låter oehört konstigt för det. Iofs människor utanför EU har inte samma möjligheter och allt vad det nu kan vara men kära nån då, bara för det ska man inte behandla människor som djur och sälja dem till höger och vänster, dels för utnyttjande till slavar och föra människohandel genom att sälja dem till andra grannländer/länder övehuvudtaget.



2) Min granne som jobbar på Kvantum insisterar på att även jobba på söndagar. Enligt 2:e Mos 35:2 måste han dräpas. Är jag moraliskt ansvarig för att göra detta själv?
Ordet dräpas säger mig en sak, att han ska dödas? Att dra paralellen med en person som jobbar på kvantum här och nu med 2:e Mos 35:2 låter för mig helt obegripligt, då världen har förändrats väldigt mycket sedan den paragrafen skrevs i bibeln. Världen idag kräver att affärer såsom kvantum/livsmedelsaffärer ska hålla öppet även på söndagar. Så varför skulle en person som jobbar på kvantum behöva dräpas då världen kräver att han/hon ska jobba då? Det står visserligen i bibeln att söndagen ska vara en vilodag men det har förändrats väldigt mycket, det ser inte ut så längre.



3)Jag besöker inte kyrkan då jag lider av stor närsynthet och enligt 3:e Mos 21:20 får jag inte närma mig Guds altare om jag ser dåligt.  Min son konfirmerar sig nu och det vore kul att se hur han uppför sig i kyrkan.
Är det okej om jag sitter i vapenhuset?
Hmm. Överhuvudtaget paralellen mellan Guds altare och ser dåligt har jag lite svårt att förstå, skulle inte Gud finnas där för alla, även för de med närsynthet? Den andra delen av detta påstående att hans son konfirmeras och han vill se hur han uppför sig i Guds hus, skulle det kunna vara Guds son själv Jesus? Iaf, hur kan vapenhuset komma in i situationen? Det är väl mer fel att sitta i vapenhuset än i kyrkan om man ska följa Guds ord. Med andra ord anser jag att det är mer rätt av honom att besöka kyrkan än att sitta i vapenhuset.



4) Kan mina barn börja träna fotboll i IFK Värnamo då 3:e Mos 11:7-8 säger att de inte får röra resterna efter en död gris. Eller måste de fortsätta spela här hemma med en plastboll?
En fotboll är gjord av läder, är en död gris läder påstår han? och isf vad är en plastboll gjord av? Själv anser jag att barnen kan börja spela fotboll för IFK Värnamo, då jag inte tar en gris för läder.



5) En bonde här ute i Tånnö envisas med att odla olika grödor på samma jord och syndar därmed mot 3:e Mos 19:19.
Enligt Guds ord ska man undvika att odla olika grödor på samma jord eftersom de leder till att grödorna inte växer lika bra. Men huh? Varför bry sig, de kanske inte är kristna?



6) Han har även den fula ovanan att svära mycket.
Kära nån då! Att svära e fult, det kan jag hålla med om men det är ibland svårt att hålla sig ifrån det.



7) Nu är hans fru inte heller mycket bättre då hon envisas med att gå klädd som är gjorda av mer än ett tygmateriel (vanligen bomull och polyester).
Förr kan jag hålla med om att tygmateriel ofta inte var gjorda av olika sorters materiel, men idag kombineras alla sorters tyger, färger och smak. Det går inte att påvisa att man endast ska gå i en sorts tygmateriel då tiderna förändras. Idag finns möjligheterna till det vilket det inte fanns förr. Ska vi hindra dem för att göra det då? 



Är det nu nödvändigt att samla hela Tånnöbyn för att stena dem? (3:e Mos 24:10-16). Kan vi inte bara bränna dem på bål som vi brukar med människor som ligger med sina släktingar (3:e Mos 20:14)?
Sammanfattningsvis påstående 5-7 för att svara på ovanstående fråga. Förr kunde man stena folk för att de inte gjorde vad Guds ord och/eller handling var, men idag. Folk är inte lika kristna och följer helt enkelt inte vartenda ord som finns i bibeln med exakthet utan de gör lite grann som de vill. Så stena dem är absolut inte rätt! Att bränna dem på bål skulle inte heller ge någon bra effekt då skulle vi behöva bränna oerhört många människor på bål och då skulle världen svämma över av lik.



Jag vet att ni präster har gått på djupet i dessa frågor så jag ser fram emot tydliga och raka svar. Stort tack till er rakryggade präster som tydligt visar att Guds ord är evigt och oföränderligt.



Slutligen, detta är bara helt utifrån mina egna reflektioner, det kan se ut som jag inte har många vettiga påstående men berätta för mig vad som är fel så kanske jag ändrar min uppfattning.

Ciao!

/Phie

tjoho

Hmm... min analytiska analys kommer dessvärre inte ikväll då jag har annat för mig.. ska gå och se CSI nu så vi höres! Ha de gott folket, och en sak till.. väntar man på ngt gott väntar man aldrig för länge.. =)

Värsta grejen..

Måste grannen stenas?

Öppet brev till de präster som skrivit under uppropet mot välsignelseakten för homosexuella.
Jag har en del frågor till er präster som vet allt och kan allt.
Jag tänker sälja min dotter som slav (2:a Mos 21:7. Vad kan vara ett skäligt pris?
I 3:e Mos 21:20 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till mig hävdar att det detta gäller bara människor utanför EU.
Kan han ha rätt?
Min granne som jobbar på Kvantum insisterar på att även jobba på söndagar. Enligt 2:e Mos 35:2 måste han dräpas. Är jag moraliskt ansvarig för att göra detta själv?
Jag besöker inte kyrkan då jag lider av stor närsynthet och enligt 3:e Mos 21:20 får jag inte närma mig Guds altare om jag ser dåligt. Min son konfirmerar sig nu och det vore kul att se hur han uppför sig i kyrkan.
Är det okej om jag sitter i vapenhuset?
Kan mina barn börja träna fotboll i IFK Värnamo då 3:e Mos 11:7-8 säger att de inte får röra resterna efter en död gris. Eller måste de fortsätta spela här hemma med en plastboll?
En bonde här ute i Tånnö envisas med att odla olika grödor på samma jord och syndar därmed mot 3:e Mos 19:19. Han har även den fula ovanan att svära mycket. Nu är hans fru inte heller mycket bättre då hon envisas med att gå klädd som är gjorda av mer än ett tygmateriel (vanligen bomull och polyester).
Är det nu nödvändigt att samla hela Tånnöbyn för att sten dem? (3:e Mos 24:10-16). Kan vi inte bara bränna dem på bål som vi brukar med människor som ligger med sina släktingar (3:e Mos 20:14)?
Jag vet att ni präster har gått på djupet i dessa frågor så jag ser fram emot tydliga och raka svar. Stort tack till er rakryggade präster som tydligt visar att Guds ord är evigt och oföränderligt.

Tanken kring denna text är att väcka debatt. Jag fick den av en kompis för ett par veckor sedan. Själv skriver jag en analytisk analys på det imorron kväll här i bloggen så håll utkik! Ni som vill diskutera, skriv en kommentar och msn-adress så hör jag av mig.


Nästa grej jag tänkte ta upp här ikväll är en artikel som fryshuset skrivit i metro för ett par veckor sedan.

KILLARNA som kämpar för tjejernas frihet
 
Leo Razzak,Ridvan Bozan och Marco Ghosn på väg till en föreläsning i Uppsala. 

Tre unga killar står framför en fullsatt föreläsningssal och pratar om hedersförtryck,
jämställdhet och om att våga förändras. Leo Razzak, Ridvan Bozan och Marco Ghosn talar utifrån egna erfarenheter. –

Jag är 20 år, mina föräldrar kommer från Bangladesh. Själv är jag född i Sverige och uppvuxen i förorten Norsborg. Jag var ett förortsbarn som motsvarade alla fördomar. Jag var dålig i skolan och kände mig inte svensk. Vi levde i en värld där familjens heder mäts i kvinnornas oskuld. Jag var en av dem som hårdbevakade min syster och straffade henne om hon riskerade att förstöra familjens rykte, förklarar Leo. 

»Hedersförtryck .Finns inom alla religioner. Det handlar om kultur, om gamla patriarkalamönster som är passé.« /marco ghosn  

Men någonting hände när han och hans kompisar lärde känna Arhe Hamednaca från Elektra. – Arhe kom ut till Norsborg och började snacka  med oss om hedersförtryck. Det var ett känsligt ämne, vi blev provocerade och ville hitta svagheterna, de »svenniga « lögnerna. Men Arhe var smart. Han bjöd oss på middag på Fryshuset. Vi åt gott samtidigt som vi fortsatte diskussionen. Arhe menade att hedersförtryck handlar om föråldrade traditioner som förstör både för kvinnor och män och bryter mot mänskliga rättigheter. Vi hade fruktansvärda diskussioner med Arhe men respekten bestod. Det var svårt att avfärda honom. Han var själv invandrare och förstod hur vi hade det. Jag höll inte med honom men började fundera. Vad grundade jag min inställning på? Vilken rätt  hade jag att bestämma över hur min syster skulle leva? Jag började sakta förändras. Men det var svårt. Plötsligt började jag känna mig tom, allt jag hade stått för hela livet var borta. Vem var jag utan det? Vad skulle polarna säga? Vad skulle föräldrarna tänka?  

»Jag var en av dem som hårdbevakade min syster och straffade henne om hon riskerade
familjens rykte«/ Leo razzak  

Men Leo backade inte, ju mer han funderade desto mer övertygad blev han. Han och kompisarna började en utbildning om demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter på Fryshuset. – När utbildningen var klar .ck vi diplom av Mona Sahlin vid en ceremoni på Fryshuset. Pappa satt i publiken och applåderade mest av alla. Det är svårt med den äldre generationen, de lever kvar i det gamla. Men där satt pappa med gråten i halsen. Jag är såå stolt, såå stolt, tjöt han. Efter det bildade Leo och hans kompisar den första Sharaf Hjältar gruppen (Sharaf betyder heder på arabiska). Gruppen började åka runt i Stockholm för att försöka nå ut till andra unga killar.  

»Tiotusentals tjejer och kvinnor i Sverige lever under hedersförtryck och har inte tillgångtill samma rättigheter som andra medborgare. Det blir ingen riktig demokrati förrän vi gör av oss med förtrycket.« /ridvan bozan  

Ridvan och marcos erfarenheter påminner om Leos. Marco är 19 år och presenterar sig som svensk med utländska föräldrar. Ridvan, 20 år, presenterar sig som kurd. Båda är uppvuxna på Malmvägen i Sollentuna  utanför Stockholm. – Sollentuna är en delad kommun, förklarar Marco. Det finns rika villaområden och så finns det Malmvägen där typ 99,99 % är blattar. Folk på Malmvägen är stämplade från början och stämplar sig själva. Många umgås bara med sina släktingar och sina paraboler. Via kontakter fick Ridvan, Marco och deras kompisar träffa Ahmet Benhur från Sharaf Hjältar. Han gjorde samma sak som Arhe gjort för Leo. – Ahmet bjöd in oss till diskussioner om heder och mänskliga rättigheter. Jag tyckte att han snackade skit. Men det blev svårare och svårare. Ahmet är turk och  jag är kurd men vi kommer från samma stad. Han visste hur jag tänkte och kände. Jag ville knäcka honom men hade ingenting att komma med, säger Ridvan. Även Marco, Ridvan och deras kompisar gick utbildningen på Fryshuset och bildade Sharaf Hjältar Sollentuna. – Vi var nio killar, fem muslimer och fyra kristna, säger Marco. Många lägger skulden på islam men det stämmer inte. Hedersförtryck finns inom alla religioner. Det handlar om kultur, om gamla patriarkala mönster som är passé. – Tiotusentals tjejer och kvinnor i Sverige lever under hedersförtryck och har inte tillgång till samma rättigheter som andra medborgare. Det blir ingen riktig demokrati förrän vi gör av oss med förtrycket, säger Ridvan. Idag åker Leo, Ridvan och Marco runt i Sverige för att inspirera andra att våga börja tänka om. Engagemanget har blivit ett kall och ett heltidsjobb. Sharaf Hjältar hyllas ofta som hjältar men river också upp starka reaktioner. Många ifrågasätter dem på samma sätt som de själva gjorde en gång. – Det är svårt att tänka om, jag vet hur det är men också hur det blir. När jag hade varit med ett tag tänkte jag; fan vad skönt, jag är fri, säger Marco.  Elektra bedriver ett brett arbete mot hedersrelaterat förtryck med utgångspunkt i demokrati och mänskliga rättigheterna. Verksamheten ger stöd till utsatta tjejer och killar,utbildar myndigheter och politiker samt skapar opinion för att motverka förtrycket. Sharaf Hjältar är en del av Elektra och arbetar huvudsakligen med attitydförändring bland unga killar. Det .nns två Sharaf grupper i Stockholm,en i Linköping och grupper som är på gång i Göteborg och Malmö. Mer information finns hos Ahmet Benhur.  
Detta skriver jag inte för att väcka arga känslor eller ngt sånt utan mest för att göra er uppmärksamma på det.

Puss och ciao!

/Phie

Kommande jul/nyår och 20 år... :D

Livet fortsätter i sin sniglande fart framåt.. Praktiserar för fullt och det känns som livet fungerar på sitt egna speciella sätt, just idag har jag lite svårt att skriva med 10 fingarar.. :P Skar mig på vänster pekfinger tidigare idag på ett äckel papper så nu kan man inte använda det för överhuvudtaget.. :S och förresten behöver jag nog öva upp den den fingersättning på tangentbordet har jag kommit underfund med.. Ikväll annars så har det absolut inte hänte ett jävla piss.. Ätit glass men det e nog det enda roliga som hänt också..

Jul/Nyår, nu e decmber på väg med stormsteg, om en vecka är det december och redan på söndag den 26/11 är det dags för malmö sjöscoutkårs årliga julmarknad och även så är det julskyltning i stan som innebär att vi också drar igång och tända upp Malmö inner Stad med marschaller.. VIlket vi kommer göra varje dag from 26/11 tom 23/12... Rejält mysigt att se de lysa iaf.. =) fast värst e det att försöka tända marschallgranen när det blåser som förmodligen står på södra förstadsgatan utanför Cafe Grafiti... Har man tur så brinner 1/3 av granen när man e färdig, vilket den oftast ändå inte gör..

Julen annars tycker jag bara på senare år bara har blivit jobbig.. Vet inte riktigt vad man vill ha i julklapp och den där önskelistan existerar juh för fan inte ens längre.. För iår jag verkligen absolut ingen aning om vad jag vill ha förutom att jag grymt sugen på den där nya mp3-spelaren Samsung K5 med externa högtalare och en laptop.. Men de där får jag nog drömma mig vidare om tror jag.. För det kommer nog aldrig hända att jag får en laptop utan att köpa mig en själv.. Har jag pengar till det? Nej, det har jag tyvärr inte.. Ngn som känner för att skänka mig en dyrbar laptop i julklapp??? Nähä, trodde just det..

Nyår då? Tja, så långt i planeringen har jag inte ens kommit ännu då planerna fortfarande ligger i mellandagarna, vad man ska hitta på då? Då jag har en plan men vette fan om planen kommer bli genomförd..

Planerna kring nyår e inte färdiga men planerna kring min 20 års dag den 14/2 ligger längre fram i planerna.. Ikväll fick jag för mig att checka priser till kanarieöarna kring den tiden.. E nämnligen sådär lite småsugen på att dra utomlands och fira istället för att sitta hemma i tråkmalmö och i kylan och fira den.. Fast nu fick jag en annan ide också, vilket innebär att jag skulle dra till Prag men vad fan.. det ger mig för mkt minnen kring vad som har hänt och som jag bara vill glömma egentligen. Nej ska man utomlands då får det ta och bli ngt varmt och soligt place där det finns möjligheter till sol och bad :D och FRAMFÖRALLT FEST som heter duga.. Det går inte att låta 20-årsdagen passera utan att festa, det ska ni fan ha klart för er. Så om det känns lockande och följa med mig till Lanzerote i mitten av februari, hör av er snarast.. =P .

En briljant ide är också att mina föräldrar skulle ge mig resan i present men då måste de få följa med? Orka? Då kan man inte festa juh.. Blä. Äsch what ever.. ¨planerna ligger endast i startgroparna iaf.. Vi hörs!!

Klockan ska fångas idag också..

Puss och ciao!

Phie

Varg (katt) tass..

Varg (katt) tass - det börjar bli dags att bestämma sig sakta men säkert, efter att ha pratat om att tatuera mig i snart ett år så funderar jag skarpt på att boka in en tid jan/feb för att verkligen genomföra det. Tanken e att den ska sitta på mitt högra höftben, en söt varg (katt) tass, vet inte riktigt vilket av det kommer bli till slut.. Men troligen kommer det bli en ca 5 cm i diameter stor kattass. Kostar en del att göra det där också dessvärre.. runt 1000 lappen för att få tatueringen.. :P Men det löser sig, det e jag väldigt säker på. Men nu e frågan när och vem som e villig att följa med mig när jag väl ska göra den.. :) Tänker absolut inte gå dit själv iaf, det kan ni vara säkra på.

Annars e det flummigt här som vanligt haha.. Börjar bli litta trött faktiska, det märks om inte annat på min stavninga.. Sittera och lyssnara på vääärldens drygastea musika som finns på den här datorna. DVS typ sådan där hemska musika som heter POP :P "Näe flicksa talsiar skaenska" :P med Danne Straehed. :P

I vilket fall :P Så tog tydligen ett par personer mitt inlägg lite grann fööööör seriöst igår.. :P om den där jätten som tydligen ska vara jag och att jag skulle bli en supermodell som e 172 och väger 40 kg.. Haha.. Det var faktiskt ett seriöst skämt, meningen är att jag ska börja träna i nästa vecka och sen ÖKA i vikt istället.

Just det.. :) Bond med ny huvudrollsspelare  Giancarlo Giannini har premiär på fredag den 24/11. :D En film som bara måste ses och det e snart. Filmen heter tydligen Royal Casino och här kommer en snabb koll på vad filmen egentligen handlar om..

James Bond får genom två hemliga uppdrag sin "00"-status, med licens att döda. Han nästa jobb blir att spåra upp en terroristcell, vilket snart leder honom till ett spelimperium vars enda syfte är att finansiera terrordåd världen över.

I rollerna bl.a: Giancarlo Giannini, Jeffrey Wright, Daniel Craig, Simon Abkarian, Judi Dench, Eva Green m.fl.

Likviditetsbudgeten, vad e den ingående behållningen i ett nystartat företag?
Det var en fråga som dök upp ikväll.. Efter att jag varit hos en polare och lämnat en grej och han tänkte väl utnyttja tillfället och ställa massa krångliga frågor som jag inte hade speciellt stor koll på efter att avslutat min senaste kurs i Företagsekonomi för snart 2 år sedan haha. Så jag drog till med att det skulle vara det egna kapitalet och fick precis det bekräftat efter att snackat med värsta ekonomexperten nr 1.. :D i jämförelse med mig åtminstone haha..


Nej på seriöst allvar..

Phie går eller försvinner??

FÖRSVINNER!!


P3, Visa, Vanished och jätten..

  • SR P3
    Vet inte riktigt varför jag blivit sådär överförtjust i SR P3 Rockster faktiskt, men troligen handlar det hela om att jag lyssnar mer än gärna på ROCK just nu.. Det e den enda radiostatioen som sänder just rockmusik i väldigt stor utsträckning. För så fort man växlar över till SR P3 "Din gata" så spelar de oehört dryg musik.. dvs POP musik som sätter sig i huvudet på en direkt som man senare springer runt och nynnar på då och nu.. Vilket brukar innebära väldigt tråkiga upplevelser.. Dessutom så har man suttit och lyssnat på just SR P3 hela dan på jobb och snacka om att man inte märker att timmarna försvinner när man lyssnar på dem.. :P Eftersom då sysselsätter sig hela kroppen samtidigt, dvs hjärna, öron, händer och ögon.. :P Eftersom hjärnan sysselsätter sig på högsta nivå när den ska luska ut vad, var och varför det ska "littra" nummer på fakturorna.. :P Öronen spetsar öronen och lyssnar på SR P3. Händerna sorterar de fina fakturorna i ytterst fina högar.. Det e just ögonen som ska hitta just de där ytterst viktiga littranummerna. Resten av kroppen slappnar av just för tillfället.. haha

  • Visa - Jihoooooo!!! :D har fått mitt nya bankkort.. DVS Visakortet!! Så nu ska det handlas tusan :P E sjukt sugen på att hitta lite nya kläder.. börjar bli sådär småtrött på att alla jeans jag har e för stora eller e ytterst fula för de sitter så dåligt på mig.. Men det bör innebära att man får lägga dryga 500-1200 kr på ett par nya jeans som ska ha sjukt bra passform. och i övrigt e det faktiskt decembermånad snart och det e dags att hitta nya kläder inför alla julbord och fester :P


  • Vanished
    Tid: 21:00-22:00


VM-data, brandstation och helgen..

Tjoho ikväll!

Jag försöker skriva ikväll för tredje gången haha.. Tja.. klockan e snart halv elva och dags för mig att sova.. Men först ska jag dra en liten historia.. :P

Va tillbaks på jobb (snarare praktiken) idag efter att man lämnat VM-data (praktikplatsen) med gråten i halsen i fredags eftermiddag, efter att de varit igång och gnällt på mig.. =(.. Men nu tänker jag, det där e historia och får se till att börja om på ny kula idag.. vilket jag också gjorde.. Kändes faktiskt ytterst skönt att kunna prestera ngt och känna att det faktiskt skulle vara ngn som skulle påpeka alla fel direkt istället för att komma typ dagen efter.. Men tur nog så var det bara ett enda fel, en kreditfaktura som jag lagt som "vanlig" faktura.. :P Så sorterar post e det man gör i 6h innan brevskickandet tar sin början.. att skriva 70 adresser på kuver med fakturor som ska tillbaka till leverantörerna tar sin lilla stund, rättare sagt 2h.. :) Sen händer det inte mkt mer utan man beger sig hemåt.. Men innan man e hemma så ska man sitta på en tråkbuss i 45 min.. :S DRYGT!! Väl hemma slänger man i sig lite mat och sen iväg till Hyllie Brandstation, dit man skulle med miniorerna ikväll. Fick åka brandbil med sirener och blå ljus!!!! :D Jihoooo vad skoj!

Helgen i övrigt har väl haft sina stunder.. Fredagseftermiddagen vet vi juh redan vad som hände.. de skicka hem mig från jobb rredan 14.30 efter klagat lite på mig.. Så då blir det att envisas med att gå med VITA jeans till centralstation.. vilket var ytterst dumt av mig då jag var mer brun än vit när jag var framme.. Men i vilket fall så fick det bli tåget runt 16 till HBG och träffa Niclas... Den som verkligen gjorde mig gladare än vad jag varit på väääldigt länge.. Sen i lördags morse tog det tydligen ett fasligt tag för oss att överhuvudtaget vakna då vi somnade först vääldigt sent.. =) men sen på kvällen händer dessvärre alltid det där tråkiga att man måste hem..=(..

Nej vet ni vad.. Klockan springer iväg här.. jag ska försöka fånga den tror jag.. :) Vet ni vad som går och går men aldrig kommer till dörren?

Alt 1 : DU!
Alt 2: JAG!
Alt 3: Katten!
Alt 4: Sängen!!
Alt 5: KLOCKAN!!

What ever!

Ska återgå till mitt chattande nu som tydligen legat på is de senaste 20 min.. :S

See YA!!

/Sophie


Me and my new life..

Tjoho!

Nu har jag också skaffat mig blogg på nätet.. Det jag tänkte berätta för er såhär på morgonkvisten var att mitt liv börja arta sig som "normalt" igen efter studenten och föregående sommar.. Jobbar, praktiserar, träffar vänner och försöker i övrigt få livet att fungera.. Jag stormtrivs för tillfället då jag har ÄNTLIGEN hittat rätt i mitt liv och det är så jag tänker ha det också.. Aldrig mera känna ångest eller sorg för ngt sånt.

E dessutom väldigt aktiv i scouterna just nu då vi e full gång med rekryteringsprocessen som började i septembermånad då planeringen för vår friluftsdag som ägde rum nu i veckan, för att vara exakt i tisdags den 14/11, för Rörsjöskolan i Malmö fick komma besök och prova på vår verksamhet. Dagen gick perfekt, men planeringen har varit lååång och intensiv. Nu nästa helg händer det också mycket saker.. det e julmarknad och så drar marschallerna igång också.. Det är aldrig lugn och ro ngnstans.. Alltid ngt planerat.. =P Och jag känner mig lite halvt klvuen hur jag ska göra den där söndagen den 26/11.. E lite smått sugen på att tända marschaller den 26.. mest för att jag ändå inget har planerat.. Men som sagt, julmarknad samtidigt så den får man inte glömma bort. Men iår kommer det INTE bli säljare i bokloppisen, för de senaste åren har jag kommit hem med ca 40-50 böcker, jag har helt enkelt inte ngn plats mer..

Nä, jag har varit iväg och jobbat nu på morgonen så nu tror jag nästan det får bli att käka upp frukosten som stått här bredvid mig i snart 40 min utan att bli uppäten.. och sen duscha och sova.. :P Ska juh för fasiken upp 12 igen för att övningsköra till ystad..  Ha det gott alla så hörs vi!

Ciao!!

/Phie

RSS 2.0